Wat is port?

Port is een zoete versterkte wijn uit Portugal, met een alcoholgehalte tussen 18 en 22 procent volume.

Om deze drank te kunnen maken zijn, naast de soort druiven, vooral ook het klimaat en de grondsoort (meestal graniet) van belang. Alleen de port gemaakt uit het beschermde herkomst gebied ( 250.000 hectare waarvan 45.000 beplant met wijnstokken ) uit de Douro vallei in het noorden van Portugal, mag port heten.

Het verloop van het weer in een bepaald jaar speelt de belangrijkste rol bij het verkrijgen van een unieke kwaliteitsport, die de vintage port genoemd wordt. 

 

Hoe wordt port gemaakt.

De druiven worden in het najaar geoogst en naar de quinta's (wijn/port boerderijen) gebracht. Daar worden ze geplet en het sap wordt opgevangen. Tegenwoordig hebben ze daar machines ook voor, maar er wordt ook nog steeds gebruik gemaakt van 'lagares'. Dit zijn grote granieten bakken waar 5.000 liter in kan. Hierin worden de druiven met de blote voeten geperst.

De most en de schillen, soms met de stelen, van de druif gaan hierbij en zo laat men alles maximaal 5 dagen gisten. In deze periode worden de suikers in de druiven omgezet naar alcohol.

Als de juiste kleur en zoetheid bereikt is wordt er wijnalcohol toegevoegd. verhouding 2/10de wijnalcohol en 8/10de portwijn. Hierdoor stopt de gisting ( niet alle suiker wordt omgezet in alcohol ) en behoudt de port zijn kleur en zoetheid omdat er restsuiker achterblijft. Al tijdens dit proces wordt er bekeken welk porttype men denkt te gaan maken.

Nu gaat de port in stalen tanks of in houten vaten (afhankelijk van de soort port die men wil maken) om te rijpen/ouderen.

In het volgende voorjaar wordt de port naar Villa Nova de Gaia ( bij Porto ) gebracht waar de meeste porthuizen hun portkelders hebben. Maar men mag de ports ook op de eigen quinta laten rijpen. Hierna wordt definitief bekeken, welke type port men gaat maken en worden de ports gemengd voor het juiste type.

De witte-, ruby- en tawny ports van een merk/handelshuis, smaken altijd hetzelfde. U houdt ervan of niet, de volgende keer dat u weer proeft, smaakt de port precies hetzelfde. Deze worden namelijk steeds gemengd (verschillende jaren met elkaar) zodat men een constante port krijgt, die de maker in gedachten heeft. Net als met parfum.

Belangrijk om te weten is dat elk porthuis hun eigen, constante kwaliteit nastreeft. De ports hebben dan ook hun eigen identieke karakter. Met andere woorden: mengen, mengen en nog eens mengen voor een constante kwaliteit port..

De verrassingen vinden we bij de Late Bottled Vintage, Colheita en de Vintage, waarin elk jaar een andere port voortbrengt. Hier worden de druiven van slechts één jaar met elkaar gemengd.

 

____

 

Leuk om te weten: voordat u een slokje van uw fles port hebt geproefd, is dit al 40 keer eerder gedaan en besproken door verschillende personen. Van de portmaker zelf, tot de keurmeesters van het port instituut in Portugal.