Portugese druivensoorten

Portugal kent veel inheemse druivensoorten die alleen in Portugal worden geteeld. Maar er worden ook wijnen gemaakt met wereldse druiven.

 

De meeste druiven zijn vrij onbekend en hebben hun eigen karakter en kenmerken.

 

In dit gedeelte een overzicht van de meest gebruikte witte en blauwe inheemse druiven met hun kenmerken.

 

Witte druiven

 

Arinto: dit is een late bloeier en wordt ook laat geoogst. Kleine druiven in compacte trossen. De druiven hebben een hoge zuurgraad en kenmerkende citroen aroma's.

 

Fernao Pires: Deze druiven worden begin september geoogst en zijn gevoelig voor een tekort aan water. Een hoge opbrengst. aromatische wijnen met aroma's van sinaasappel. honing en lindebloesem. Door de lage zuurgraad wordt de wijn van deze druif  jong gedronken.

 

Gouveio: ( Verdelho) Deze druiven zijn vroeg rijp. Geschikt voor of droge wijnen of, vanwege de zoete most, dessertwijnen.

 

Malvasia: deze druif is zeer aromatisch en geeft meestal wat zoetere wijnen. Intens, fruitig en nootachtige aroma's. Goede zuren.

 

Rabigato: Deze druiven zijn vroeg rijp, half augustus / begin september. Door de extreem hoge zuurgraad wordt deze vaak gebruik in blends.

 

Verdelho: ( Gouveio ) Deze druiven zijn vroeg rijp. Geschikt voor of droge wijnen of, vanwege de zoete most, dessertwijnen.

 

Viosinho: Deze druiven zorgen voor frisse krachtige en aromatische wijnen. Als de wijn eikenhout-opvoeding heeft gehad, zorgt dit voor langere houdbaarheid. Een goede balans in zuren en suikers. Vaak gebruikt in blends.

 


Blauwe druiven

 

Alicante Bouchet: Deze druif is gevoelig voor nachtvorst in het voorjaar vanwege zijn vroege bloei. Bovendien is hij gevoelig voor ziektes. Een hoge opbrengst. de wijnen van deze druif zijn zeer dieprode kleur, zacht en fruitig.

 

Aragonez: ( Tinta Roriz / Tempranillo ) deze druif heeft warmte nodig vanwege zijn dikke schil. Daarom wordt deze druif vaak aangeplant op hoger gelegen gebieden. Een hoog suiker gehalte en een intens rode kleur.

 

Tempranillo: ( Aragonez / Tinta Roriz ) deze druif heeft warmte nodig vanwege zijn dikke schil. Daarom wordt deze druif vaak aangeplant op hoger gelegen gebieden. Een hoog suiker gehalte en een intens rode kleur.

 

Tinta Barrocca: Dit is een makkelijk ras vanwege zijn goede aanpassingsvermogen en hoog rendement. De wijnen hebben aangename tannines en aroa's van rood fruit.

 

Tinta Cao: Deze druif heeft een zeer dikke schil en een zeer lage opbrengst. De kleur is diep rood. Door de goede tannines wordt deze druif gebruikt om de houdbaarheid van de wijn.

 

Tinta Roriz: ( Aragonez / Tempranillo ) deze druif heeft warmte nodig vanwege zijn dikke schil. Daarom wordt deze druif vaak aangeplant op hoger gelegen gebieden. Een hoog suiker gehalte en een intens rode kleur.

 

Touriga Franca: Deze druiven hebben een hoog rendement. De wijnen gemaakt van deze druif hebben een uitgesproken smaak en een fijn bouquet.

 

Touriga Nacional: Deze druiven zijn klein, hebben een lage opbrengst en zijn uitmuntend in kwaliteit. Ze kunnen goed tegen droogte en hitte. Diepe en intense aroma's van zwart fruit, bessen en bramen. De druiven hebben een dikke schil en een diepe kleur. Door het hoge tannine gehalte is deze druif zeer geschikt om houdbare wijnen. te maken. Dit is de duurste druif.

 

Trincadeira: Vanwege de harde groei is de snoeiwijze van deze druif erg belangrijk. De druif zorgt voor wijnen van hoge kwaliteit, volle aroma's van rijp donkerfruit en heeft ronde tannines.

 

Tempranillo: ( Aragonez / Tinta Roriz ) deze druif heeft warmte nodig vanwege zijn dikke schil. Daarom wordt deze druif vaak aangeplant op hoger gelegen gebieden. Een hoog suiker gehalte en een intens rode kleur.