De portstijlen

Witte port; deze port is gemaakt van witte druiven en varierend in smaak van zoet tot droog.

Rosé port; een rosé port ontstaan door een korte gecontroleerde koele gisting

Ruby port; deze port is een mengsel van jonge, kruidige wijnen, die na 3 jaar op vat te hebben gerijpt, gebotteld wordt. De robijnrode kleur geeft de naam aan de port (robijn rood). Denkt u aan ruby port, dan denkt u aan rood fruit. 

Tawny port; deze port is een mengeling van een aantal oogstjaren die tussen de 3 en 5 jaar op fust gerijpt heeft. De wijn verliest zijn kleur en wat karakter en wordt wat tanig (tawny). Nu is er een zachte smaak. Bij tawny port denkt u aan gedroogde vruchten zoals abrikoos en vijgen. 


Tawny's van hoge kwaliteit hebben een leeftijd op het etiket. 10, 20, 30 of 40 jaar. Sinds januari 2020 zijn er 50 years old tawny en vvo ( very very old ) tawny ports op de markt. Deze soort is de moeilijkste om te maken.

Special Reserve port; dit is een mengport van ongeveer 4 jaar oud, van hoge kwaliteit en bezit de eigenschap van een vintage port. Deze wijn wordt beter door fles rijping. Verkrijgbaar in zowel ruby als tawny. Voor 2002 heette dit Vintage Character.

Late Bottled Vintage (LBV); Deze port is van één goede oogst en wordt na 5 tot 7 jaar op vat gerijpt te hebben, gebotteld. Hij is toegankelijker dan een Vintage Port. De meeste LBV'S rijpen niet meer na op fles.

Als er ' traditional of unfiltered ' op het etiket staat, dan rijpt de port nog na op fles, waardoor hij gedecanteerd moet worden voor gebruik.

 

Colheita; deze port is van hoge kwaliteit en uit één oogstjaar en rijpt minstens 7 jaar op vat. Het oogstjaar en het jaar van botteling moet op het etiket staan. (Colheita betekend oogstjaar).

Crusted port; diverse wijnen van hoge kwaliteit uit verschillende jaren. Hij wordt gebotteld zonder filtering en moet worden gedecanteerd. Dit is een port met een rijke, donkere kleur met een volle smaak.

Vintage port; deze port is van één uitzonderlijk goede oogst.

Na 2 jaar op vat gerijpt te hebben wordt hij gebotteld en ontwikkelt zich verder op de fles, wat 10-tallen jaren duren. Hoe langer hij rijpt, hoe meer kleur hij verliest. Hij wordt zachter en wint aan structuur en complexiteit. Voor gebruik moet men de fles een etmaal rechtop zetten omdat zich depot in de fles afzet. Slecht ongeveer 5 % is geschikt om uit te groeien tot een Vintage port. Dit gebeurt gemiddeld eens in de 3 jaar.

SINGLE QUINTA VINTAGE PORT; deze port is afkomstig van één oogst uit één wijngaard (quinta).

Iedere producent heeft zijn eigen voorkeur qua smaak. Geen enkele S.Q.V.P smaakt hetzelfde. Deze portsoort moet men ook decanteren en rijpt verder op de fles.